Acum mai bine de 2000 de ani, Hipocrate recomanda cu insistență oamenilor ca ”alimentul să vă fie medicament iar medicamentele, să vă fie alimentele cu care vă hrăniți”.
În sec.XV, Paracelsus ( 1490-1541) subliniază în lucrările sale faptul că omul ”reprezintă un Microcosmos în Macrocosmosul Universului, depinzând de toate legile care acționează acolo. Oamenii și natura se influențează reciproc- influență ce atinge cele mai mici particule, prin intermediul apei, pământului, soarelui, anotimpurilor, deplasării stelelor, sau prin intermediul hranei, solului, etc.” (Gerson, O terapie naturala … )
Unul dintre cele mai importante experimente pe animale cu alimente crude și gătite, este cel al doctorului Francis M. Pottenger Jr., s-a desfășurat pe o perioadă de zece ani, 1930-1940, la Centrul Pottenger Sanitarium în Monrovia, California.
” In cadrul acestui experiment s-au fost folosit atât șobolani cât și pisici. Șobolanii cărora li s-a administrat lapte încălzit au suferit multiple degenerari, dintre care alterările structurii osoase au fost cele mai numeroase.900 de pisici au fost studiate, cu înregistrări complete, păstrate pentru aproape 600 dintre ele. Animalele au fost studiate generație după generație iar Dr. Pottenger a publicat rezultatele detaliate ale experimentelor, în ce privește creșterea, reproducerea și toate aspectele stării de sănătate a animalelor.
Din aceste experimente efectele hranei crude și ale celei gătite, în condiții de laborator, sunt evidente.
Aproape fără excepție, în condițiile unei diete exclusiv neprelucrate termic, animalele experimentale au avut o viață sănătoasă.
In toate cazurile când au fost hrănite cu alimente gătite, animalele au suferit imediat diferite forme de degenerare: fizică, sexuală și de comportament.
S-a dovedit că membrii anumitor specii nu reușesc să atingă maturitatea și să se reproducă dacă rația alimentară este constituită preponderent din mâncare gătită. Gradul de degenerare poate varia de la un animal la altul, dar în toate cazurile cantități mari de hrană prelucrată termic și consumate frecvent, produc transformări majore de nedorit.
Sebastian Kneipp ,1821-1897, călugăr bavarez, unul din fondatorii naturopatiei, recomanda astfel:
” Vreau să mai spun că , referitor la hrană, regula principala e: Mai priincioasă e pentru corpul omului mâncarea uscată, simplă și neprefăcută prin condimente. Ca băutură să vă fie apa pe care Dumnezeu ne-o dă nefalsificată la fiecare izvor. Nu sunt puritan, admit să bea cineva un pahar de vin ori de bere, dar nu le atribui importanța ce li se dă de obicei.Este adevarat că din punct de vedere medical, după boală, băuturile acestea joacă un rol oarecare; în condiții sănătoase însa prefer fructele. ”(Kneipp S., Farmacia verde-miracolul vindecării bolilor, p. 41)
Părintele Ghelasie, ieromonahul de la Frăsinei (1944-2003), corelând medicina occidentală cu medicina orientală chineză, atrage atenția: ”Înțelege importanța mare a Alimentației. Ca Femeie trebuie să ai organe Yin în afară și Yang înăuntru. Așa trebuie să mănânci o mâncare care nu iți dezechilibrează acest raport. Nu folosi multă carne, condimente și dulciuri ce-ți dau o aciditate yin în interiorul organelor. Mănâncă multe verdețuri nefierte, grâu dar nu încolțit și nu ca pâine, ci ca pesmet ușor, nedospit. Folosește alimente de culoare verde și galbenă și mai puține roșii. Roșul indică o energie acidă care slăbește organele. Dulciuri din fructe nu rafinate. Multă carne și ouăle, dulciurile și grăsimile, brânzeturile tari iți schimba raportul yin-yang până la masculinizare”, iar despre alimentația la copii: ”Părinții să fie atenți cu alimentația fetelor, să aibă o alimentație feminina: zarzavaturi, semințe de suprafață, fructe și mai puțin alimente de întuneric. Copiii să fie hrăniți cu multe alimente neutre, adică în primul rând nefierte și vii, apoi cu alimente yang ce au energii de depunere. Dulciurile și grăsimile fierte și prăjite sunt foarte acide și le distrug interiorul organelor aflate tocmai în formare și creștere.”
Dar studiul care a scuturat întreaga lume științifică medicală este Studiul China. Având ca autori pe T.Colin Campbell, Jacob Gould Schurman Professor Emeritus de Biochimie nutriționala la Cornell University, și fiul său Thomas M. Campbell II, fizician, este cel mai important studiu realizat până acum în domeniul nutriției , publicat prima dată în Statele Unite în ianuarie 2005 .
Într-o exprimare restrânsă, ” Studiul China a analizat relația dintre consumul de produse animale și bolile cronice cum ar fi bolile coronariene, diabetul, cancerul, cancerul de prostată și cancerul de colon.Concluzia autorilor este că persoanele care consumă preponderent produse vegetale, hrană vie respectiv vegetale nepreparate termic și ocolesc toate produsele de origine animală, respectiv carne de vită, porc, pui, pește, ouă, brânză și lapte și reduc considerabil consumul de produse procesate și carbohidrați rafinați , se vor vindeca sau vor avea ameliorări majore și vor evita îmbolnăviri cronice numeroase. Autorii mai precizează că este complet nesănătos să se consume produse care au colesterol mai mare decât zero.
” ( extras din articolul lui Parker-Pope, Tara, Nutrition Advice from China Study , The New York Times, January 7, 2011. )